maanantai 8. helmikuuta 2016

Laskiaistuutit


Laskiaispullaa on helppo tehdä ilman eläinmaitoja ja kananmunia! Kamomillan konditoriasta löytyvät ohjeet tavallisen ja gluteenittoman version lisäksi laskiaismunkeille. Tänä vuonna leivoin pullat tötteröiksi!


Laskiaistuutit, 6 kpl
  • 1 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 1/4 pala tuorehiivaa tai 1/2 pss kuivahiivaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1/4 tl suolaa
  • n. 4 dl vehnäjauhoja
  • 50 g vegaanista margariinia tai vegevoita (esim. Keiju merisuola, Eleplant, Naturlin vegaaninen levite tai Flora plant b*tter)
pinnalle
  • voiteluun soijajogurttia, sokerivettä, vaniljasoijavanukasta, aquafabaa (kikhernetölkin lientä) tai agar-agar-hyytelöä (Voit myös jättää tuutit kokonaan voitelematta.)
  • pinnalle raesokeria tai mantelirouhetta
täytteeksi
  • 3/4 dl mansikka- tai muuta hilloa
  • kasvipohjaista vispiä, esim. Oddlygood easy whipping, Oatly iMat visp, Alpro whipping, Fazer Aito kauravispi tai Schlagfix suoraan pullosta pursotettava vispi
  1. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä kauramaito 42-asteiseksi.) Sekoita joukkoon hiiva, sokeri, kardemumma, suola ja puolet vehnäjauhoista lusikalla. Jatka käsin vaivaamalla. Lisää margariini ja niin paljon vehnäjauhoja, että taikina on kimmoisaa eikä tartu käsiin. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa puoli tuntia. Muotoile ja rasvaa foliotuutit* kevyesti sillä välin, kun taikina nousee.
  2. Jaa taikina kuuteen yhtä suureen osaan. Pyörittele taikinapala noin puolen metrin pituiseksi pötköksi ja litistä sitä hieman. Kieritä taikinapötkö tuutin ympärille tuutin kärjestä alkaen. Varmista, että taikina on aina hieman edellisen kierroksen taikinan päällä, jotta tuuttiin ei jää reikiä. Nipistä taikina hyvin kiinni sekä alussa että lopussa. Aseta tuutit leivinpaperin päälle ja anna niiden kohota puoli tuntia. Voitele tuutit tai jätä ne kokonaan voitelematta. Ripottele pinnalle raesokeria tai mantelirouhetta.
  3. Paista tuutteja 225-asteisen uunin keskitasolla 810 minuuttia eli kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Irrota foliot varovasti ja anna tuuttien jäähtyä.
  4. Vaahdota jääkaappikylmä vispi kuohkeaksi ja laita vispi pursotuspussiin. Lusikoi jokaisen tuutin sisälle ensin mansikkahilloa. Pursota lopuksi tuutti täyteen vispiä.
  5. Tarjoile heti. Säilytä täytetyt tuuti jääkaapissa. Täyttämättömät tuutit voi pakastaa.
*Tein tuutit foliosta tähän tapaan: Leikkaa foliosta kuusi neliötä. Taita jokainen neliö kolmioksi. Muotoile varovasti tuutiksi siten, että tuutin kärki muodostuu kolmion pisimmän sivun keskelle hieman samaan tapaan kuin tässä videossa.

Erityisruokavaliot

  • Soijaton: Käytä pullan leipomiseen jotain muuta kuin soijamaitoa ja sen täyttämiseen jotain muuta kuin Alpron soijavispiä.
  • Pähkinätön: Jätä mantelirouhe pois. Huomioi, että Naturlin vegaaninen levite sisältää mantelia, joten käytä rasvana jotain muuta.
  • Gluteeniton: Saat gluteenittoman ohjeen täältä.
 
Tekstiä ajantasaistettu 1.2.2024

2 kommenttia:

  1. Kiitos kivasta ohjeesta! Olisi helpottanut, jos tuon neliön mitat olisivat olleet valmiina ohjeessa. Itse tein neliöistä 17x17, ja se tuntui passelilta mitalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ohjeessa voisi lukea jonkinlaiset mitat :) En varmaankaan siksi ole niitä aikanaan kirjoittanut mukaan ohjeeseen, koska tuuteista kuitenkin voi tehdä sen kokoiset kuin itse haluaa.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu