Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Ihana Wiener Nougat -kakku ja muita jouluisia vegeleivonnaisia 2019


Mukavaa joulukuuta kaikille ja terkkuja pitkästä aikaa – tällä kertaa Suomesta! Olen toistaiseksi vielä tuntemattoman ajanjakson verran Suomessa, ja todennäköisesti vietänkin joulun ja uudenvuoden tällä puolella maapalloa. Kaikki leivontavälineeni sen sijaan ovat Ohiossa, joten tämän kakun koristelun kanssa meinasi käydä vähän huvittavasti tai siis kävikin. Lisään tekstin loppuun kuvan siitä, miltä kakku näytti sen jälkeen, kun yritin pursottaa ruskeaa kuorrutetta ilman tyllaa... Sitä ennen ihana kakkuresepti sekä valtavasti muita jouluisia leivonnaisvinkkejä!

Wiener Nougat on ollut ihan lapsesta saakka yksi lempikarkeistani. Se on yksi niistä makeisista, joiden vegaanisuus tulee monelle yllätyksenä. Tämä superhyvä kakku koostuu ei liian makeasta mutta silti maukkaasta ja sopivan pehmeästä suklaakakusta, jonka päälle on levitetty riittävästi eli paksu kerros Wiener Nougat -moussea. Mousse maistuu hyvältä myös sellaisenaan eli jos et jaksa ryhtyä kakunpaistopuuhiin, voit valmistaa vain nopean moussejälkkärin.



Kakun pohjana on omenasoseversio tästä huippuhyvästä browniesta sillä erotuksella, että vaihdoin margariinin öljyyn. Voit vaihtoehtoisesti käyttää pohjana myös tosi helppoa suklaakakkua, jonka ainekset löytyvät todennäköisesti melkein kenen tahansa kaapista valmiiksi.

Tarvikkeet: n. 22-senttinen kakkuvuoka, sähkövatkain

Wiener Nougat -kakku, 8 palaa

kakkupohja
  • 1 dl omenasosetta (tai päärynäsosetta tai maustamatonta soija- tai kaurajogurttia)
  • 1 1/2 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 3/4 dl miedonmakuista öljyä (esim. tavallista rypsiöljyä)
  • 2 dl sokeria
  • 3/4 dl kaakaojauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
Wiener Nougat -mousse
  • 3/4 prk Fazer Aito tai Oatly iMat Visp -kauravispiä tai Oddlygood Easy Whipping -vispiä
  • 200 g Wiener Nougat -konvehteja
  • hyppysellinen suolaa
koristeluun vapaavalintaisesti esimerkiksi
  • vegaanisia keksejä
  • vegaanista suklaata joko hippuina, paloina tai sulatettuna
  • lisää Wiener Nougat -konvehteja
  • loput kauravispit vaahdotettuna ja pursotettuna
  • pähkinöitä, marjoja, karkkeja...
  1. Rasvaa ja jauhota n. 22-senttinen kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita omenasose, kauramaito, öljy, sokeri, kaakaojauhe, suola ja vaniljasokeri. Siivilöi ja sekoita vehnäjauho ja ruokasooda ensin toisessa kulhossa ja sekoita ne sitten taikinan joukkoon. Kaada taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
  3. Paista kakkua esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Peitä kakku leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, jotta sen pinta ei pala. Kakku on valmis, kun siihen työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. Anna kakun jäähtyä vuoassa kymmenen minuuttia ennen kumoamista. Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen sen kuorruttamista.
  4. Vaahdota kauravispi sähkövatkaimella jämäkäksi vaahdoksi. Poista paperit Wiener Nougat -konvehdeista ja sulata konvehdit varovaisesti mikrossa: kuumenna konvehteja 15 sekuntia kerrallaan ja sekoita aina välillä. Konvehdit sulavat nopeammin kuin suklaa. Voit sulattaa konvehdit myös vesihauteessa. Sekoita sulatetut konvehdit kauravispin sekaan sähkövatkaimella. Mausta pienellä ripauksella suolaa.
  5. Lusikoita mousse kakun päälle ja koristele haluamillasi koristeilla. 
  6. Kakun voi tarjoilla heti, mutta se säilyy hyvänä jääkaapissa pari päivää. Säilytä valmis kakku jääkaapissa.
Pakastaminen: Kakun voi pakastaa, mutta sen ulkonäkö voi vähän kärsiä sulaessa. Suosittelen lisäämään pakastamiselle herkät koristeet vasta ennen tarjoilua. Anna kakun sulaa rauhassa jääkaapissa. Älä sulata kakkua lämmittämällä.
Reseptissä mainittujen vispien tilalla voi käyttää myös 2 prk Plantin kauravispiä tai 1 prk Alpron soijavispiä. Planti on todella jämäkkää, joten sen kanssa ei pitäisi tulla mitään ongelmia. Alpro sen sijaan on näistä höttöisin eli sillä tulee myös pehmein ja mahdollisesti vähän valuva mousse. Jos sen koossapysyvyys epäilyttää, käytä sitä vähemmän tai käytä sen kanssa enemmän Wiener Nougat -konvehteja.

Erikoisemmat ruokavaliot

Gluteeniton versio: Ohje pohjan gluteenittomaan versioon on alkuperäisen reseptin yhteydessä. Alkuperäinen resepti on kolminkertainen, joten jaa ainesosien määrä kolmella. Aidon ja Alpron vispit ovat gluteenittomia, Plantin vispi on vähägluteeninen. Wiener Nougat on gluteeniton tuote. Valitse myös koristeet siten, että ne eivät sisällä gluteenia. Saat lisää vinkkejä gluteenittomasta vegeleivonnasta tästä tekstistä. 

Soijaton versio: Älä käytä pohjaan soijatuotteita. Käytä moussessa kauravispiä. Valitse myös koristeet sen mukaan, että ne eivät sisällä soijaa. (Monissa suklaissa ja kekseissä on soijalesitiiniä.) Saat lisää vinkkejä soijattomasta vegeleivonnasta tästä tekstistä.

Palmuöljytön versio: Oddlygood Easy Whipping, Oatly iMat visp ja Fazer Aito kauravispi ovat palmuöljyttömiä. Wiener Nougat -konvehtien ainesosat ovat muuttuneet, ja syksystä 2021 lähtien tuote on palmuöljytön. Voit halutessasi tehdä kakun myös iChoc-sarjan White Nougat Crisp -hasselpähkinäsuklaalla, joka on aika samantyyppinen kuin Wiener Nougat. Lisää palmuöljyttömiä leivontavinkkejä saat täältä.

Sen lisäksi, että leivontavälineet ovat Atlantin toisella puolella, myös järkkäri on siellä. Minulla on käytössä kännykkäkamera, jonka linssi on rikki sekä lainajärkkäri, jota en ole koskaan ennen käyttänyt ja joka on erimerkkinen kuin oma kamerani. Hyviä kuvia odotellessa siis kohti ensi vuotta!

Lisää jouluisia vegaaniherkkuja ja -leivonnaisia!

Joulu-, pikkujoulu- ja vaikka ihan vapaapäiväpöydän herkut voisivat olla vaikkapa jotain tällaista! Reseptit kuvien leivonnaisiin on listattu erikseen kuvien alle.


Joulun alla tulee usein leivottua tosi paljon enemmän kuin muina aikoina, ja blogissa onkin ihan valtavasti joulukelpoisia reseptejä. Pääset selaamaan niitä kaikkia tästä linkistä klikkaamalla. Kokosin niistä omat suosikkini ja suositukseni listaksi.

Reseptin perässä on kerrottu, jos resepti on joko sellaisenaan pähkinätön (P), gluteeniton (G) tai soijaton (S) tai muutettavissa sellaiseksi.
  • Mantelikuppikakut ovat ehdottomasti yksi kuppikakkusuosikeistani! Niissä on mantelia niin yllä, päällä kuin sisälläkin. (G, S)
  • Pistaaseilla maustettu suklaa-valkosuklaajuustokakku. Tarvitseeko tätä edes perustella mitenkään? (G, S)
  • Kardemumma-mantelikeksit maistuvat mummolalta, rapealta ja ihanalta! (G, S)
  • Saksanpähkinämuffinsseissa on rapeaa pähkinämurua sekä jouluisia mausteita. (G, S)
  • Upean värinen tyrni maustaa näiden tyrnikuppikakkujen täytteen. Voit tehdä myös pelkkää tyrnitahnaa, jota voi käyttää lemon curdin tavoin levitteenä tai lisukkeena. (G, P)
  • Hasselpähkinä ja kahvi sopivat tosi hyvin yhteen ja niistä voikin tehdä ihan huippuhyviä hasselpähkinämokkapaloja. (S)
  • Appelsiinikakku on se kahvipöydän peruskakku, joka on tavallinen mutta mehevä ja maukas. (S, P)
  • Mehevä maustekakku on toinen kahvipöydän peruskakku. Se saa makunsa kanelista ja kardemummasta, mutta voit käyttää siihen juuri niitä mausteita, joista itse tykkäät: neilikkaa, maustepippuria, inkivääriä... (P, S)
  • Taatelikakku on joulun peruskakku. (P, S)
  • Porkkanawhoopiet ovat vähän toisenlainen versio porkkanakakusta: sopivasti käteen sopiva malliltaan hampurilaistyyppinen makea herkku. (G, S, P)
  • Jos haluat joulupöytään jotain ihan överimakeaa ja silti niin ihanan täyteläistä, suosittelen suklaista banoffeeta, jossa suklaakeksipohjan päällä on banaania, kinuskikastiketta sekä vispiä. (G, S, P)
  • Tämä glögijuustokakku saa glögin lisäksi makunsa appelsiinista, ja onkin ihastuttanut monia. (G, P, S)
  • Maapähkinävoijuustokakusta on ehtinyt vuosien aikana tulla tosi monen suosikkikakku. Se on helppo tehdä ja se on riittävän tuhti taltuttamaan överimättönälkää. (G, S)
  • Ja sitten vielä vikana vinkkinä tosi helppo suklaakakku, joka on nimensä mukaisesti ihan tosi helppo. (P, S)

Piparkakkuvinkit

Jos aiot koristella piparkakkuja tai kokoat piparkakkutaloa ja haluat nopeasti kuivuvan ja todella kestävän kuorrutteen tai ei-sormia-polttavan piparkakkutaloliiman, suosittelen tekemään pikeeriä! Kananmunaton pikeeri tehdään aquafaballa eli säilykekikherneiden liemellä. Ei maistu kikherneeltä ja toimii niin kuin pitääkin. Ohjeen saat täältä.

Valmiita vegaanisia piparkakkutaikinoita ovat Myllyn paras laktoositon piparitaikina, Moilas Piparkakkutaikina gluteeniton sekä Fria Gluteeniton piparkakkutaikina.

Ja sitten vielä lopuksi: miksi ei kannata pursottaa ruskeita kuorrutteita pyöreällä pursotusterällä tai ilman terää

Tässä tosiaan kuva kakusta virhearvion jälkeen. Mielikuva on vähän muuta kuin herkullinen suklaakakku. Suunnitelmana ei ollut tehdä kakkakoristeluja, vaan sellaisia hienoja palloja, mutta kuorrute olikin jähmeämpää kuin suunnittelin. Noh, selittelyt sikseen! Tästä tuli monelle hyvät naurut ja myös lopulta ihan kivannäköinen kakku, kun käytti vähän sellaista roiskimistekniikkaa koristelussa.

7 kommenttia:

  1. Kiitos taas tästä valtavan hyvästä koosteesta! Tuo kakku on kyllä varmaan ihan taivaallista!! ♥ Itse tykkään myös kovasti kyseisistä konvehdeista ja olen joskus syönyt kertarysäyksellä lähes koko rasiallisen. En ymmärrä ihmisiä, joille (tai joiden mielestä) YKSI konvehti riittää... =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, toivottavasti tästä on iloa! Mulla on myös kokemusta koko laatikon syömisestä kerralla :)

      Poista
    2. Ihanan kuuloinen resepti, kiitos. Olisiko antaa vinkkiä miten moussekerros saadaan reunoilta siistiksi? Ymmärsin ohjeesta että mousse levitetään kakkupohjan päälle sen jälkeen kun pohja on otettu pois kakkuvuoasta. Ja että mousse tulee kakkupohjan päälle, eli pohja jää näkymään sivuilta. Ymmärsinköhän oikein :).

      Poista
    3. Moussen voi tietysti levittää myös kakun reunoille, jos haluaa eli tyyli on vapaa :) Jos haluat, että pohja näkyy, niin sekin kyllä onnistuu. Siihen on muutamia eri tapoja.

      Itse levitin moussen vain pohjan päälle ja muotoilin sen veitsellä mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Kulmapalettiveitsi olisi tuohon tehtävään paras, jos sellainen löytyy, sillä sen avulla saa helpoiten tasaisia pintoja. Mousse on sen verran jähmeää heti valmistuttuaan, että sitä voi muotoilla ja se silti pysyy suht hyvin kakun päällä valumatta. (Alpron vispiä käytettäessä mousse voi olla vähä valuvaisempaa, niin kuin tekstissä kerroin.)

      Toinen tapa on laittaa kakun ympärille leivinpaperista tai tähän tarkoitukseen tehdystä muovikalvosta rengas. Kun moussen levittää tiiviisti ja tasaisesti renkaan sisälle, kakusta tulee siisti. Rengas poistetaan, kun mousse on hyytynyt jääkaapissa.

      Kolmas vaihtoehto on se, että antaa kakun ensin jäähtyä hyvin ilman vuokaa ja laittaa kakun takaisin (pestyyn) vuokaan ja käyttää sitä. Tällöin kannattaa käyttää irtopohjavuokaa, jotta kakku on helpoin irrottaa.

      Poista
  2. Kiitos ihanan perusteellisesta vastauksesta. ♡ Kokeilen tätä kakkua joulun aikaan.

    VastaaPoista
  3. Mitä vegaanisia keksejä tähän on käytetty koristeena? Saako wuener nougatilla tehtyä noita sulatettu suklaa koriste roiskeita vai kannattaako ostaa muuta vegaanista suklaata? Ajattelin tehdä tätä töihin, mutta en tunne kovin hyvin vegaanisia tuotteita, kun en ole itse vegaani 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua, jos teet tätä!

      Mä käytin näihin K-menu suklaacookieita. Muita vegaanisia keksejä on listattu Vegaanituotteet.net-sivulle, joka on ylipäätään tosi kätevä sivu vegaanisten tuotteiden etsimiseen: http://www.vegaanituotteet.net/herkut/keksit-leivonnaiset/

      Wiener Nougat ei sula kauhean juoksevaksi, vaan jää paksuksi, joten sillä voi olla vaikea tehdä ohuita raitoja. Esimerkiksi Pandan lumoava tumma on yleisesti saatavilla oleva vegaaninen suklaa. Muita peruskauppojen vegaanisia suklaita on listattu tänne: http://www.vegaanituotteet.net/herkut/suklaat/

      Poista